Drukuj artykuł

Jakość i tradycja

Masło tradycyjne z Filipowa
Masło tradycyjne z Filipowa

Region: podlaskie

Oznaczenia:

Masło wytwarzane jest w mleczarni „Rospuda" według nie zmienionej od 1968 r. receptury i technologii. Surowcem wykorzystywanym do produkcji masła tradycyjnego jest śmietana z mleka krowiego, pochodzącego wyłącznie od dostawców z gminy Filipów i Przerośl.

more
Kajmak
Kajmak
Oznaczenia:

 

Tradycja gotowania słodkiego mleka z dodatkiem cukru i masła dotarła do polski w XVII wieku z Turcji. Legenda mówi, że kajmak był jedną ze zdobyczy Jana III Sobieskiego pod Wiedniem. I tak zasmakował królowi, że z miejsca znalazł się w kuchni dworskiej...

more
Ogórki konserwowe Krakus
Ogórki konserwowe Krakus
Oznaczenia:

Receptura ogórków nie zmieniła się od 1965 roku, a inspiracją do jej stworzenia były stare przepisy z książek kucharskich z początku XX wieku.

more
Olej rzepakowy z Wielkopolski
Olej rzepakowy z Wielkopolski

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Ma piękną, złocistą, czasem przechodzącą w bursztynową barwę, jest klarowny o charakterystycznym dla nasion rzepaku, delikatnym zapachu i smaku...

more
Mleko i jego przetwory

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Nowy Produkt

more
Sok jabłkowy 100%
Sok jabłkowy 100%

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Tłoczony jest na zimno,  z jabłek pochodzących z przydomowych sadów wielkopolskich, z których wiele znajduje się w otulinie Wielkopolskiego Parku Krajobrazowego...

more
Śliwka w czekoladzie Jutrzenka
Śliwka w czekoladzie Jutrzenka
Oznaczenia:

„Śliwkę w czekoladzie" wyróżnia nie zmieniona od lat receptura oraz ręczne formowanie czekoladowej otoczki.

more
Powidła śliwkowe węgierkowe
Powidła śliwkowe węgierkowe

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Śliwki, z których smażone są te powidła pochodzą z certyfikowanych sadów ekologicznych położonych w otulinie Wielkopolskiego Parku Krajobrazowego...

more
Olej z Pestek Dyni
Olej z Pestek Dyni

Region: wielkopolskie

Oznaczenia:

Metoda tłoczenia oleju na zimno ma w Wielkopolsce ponad 200-letnią tradycję. Olej wytwarzany z pestek dyni jest klarowny, ma barwę od ciemnobrunatnej do zielonobrunatnej i delikatny, charakterystyczny dla pestek dyni zapach...

more