Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Zupysepator Staropolska zupa chrzanowabread_active_right

Staropolska zupa chrzanowa

Staropolska zupa chrzanowa

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Przepis na staropolską zupę chrzanową autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich Wambierzyce (woj. dolnośląskie).

 

Składniki:

 

  • 500 g białej kiełbasy
  • 200 g wędzonki (boczek, bekon, baleron)
  • 1 mała cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 3-5 ziarenek ziela angielskiego i pieprzu
  • 6-7 szklanek wody
  • sól
  • 150 g tartego chrzanu
  • 2 łyżki wiórków chrzanowych
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 2 surowe żółtka
  • szklanka gęstej śmietany
  • 100 g różnych pieczonych mięs
  • 4 jajka ugotowane na twardo

 

Przygotowanie:

 

Do garnka włożyć białą kiełbasę, wędzonkę, ziele angielskie, pieprz, listek laurowy, obraną cebulę i ząbki czosnku, zalać gorącą wodą, doprowadzić do wrzenia, po czym gotować na niewielkim ogniu 15-20 minut. Przecedzić przez sito.

 

W garnku dokładnie rozprowadzić śmietanę z żółtkami, powoli wlewać, stale mieszając gorący przecedzony wywar, mocno podgrzać, dodać starty chrzan. Dokładnie wymieszać, doprowadzić do smaku solą. Zestrugane wiórki chrzanu ułożyć na sicie, przelać wrzątkiem, skropić sokiem z cytryny. Pokroić drobno pieczyste, ugotowaną białą kiełbasę i wędzonkę. Włożyć do zupy razem z wiórkami chrzanu. Lekko podgrzać. Podawać z ćwiartkami jajek.