Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Zupysepator POLEWKA NA MAŚLANCEbread_active_right

POLEWKA NA MAŚLANCE

POLEWKA NA MAŚLANCE

"Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja wspófinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • 2 kg ziemniaków
  • 3 l wody
  • 1,5 l maślanki
  • 2 łyżki mąki
  • 1 kg kości
  • 15 dag boczku wędzonego
  • 2 cebule
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 1 por

 

Przygotowanie

 

Przygotować wywar z kości i pokrojonych warzyw, dodać podsmażony boczek z cebulą i przyprawy. Obrać ziemniaki, pokroić, dodać do wywaru. Wlać maślankę roztrzepaną z mąką. Mieszając, całość delikatnie zagotować. Przyprawić do smaku.