Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Zupysepator KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTYbread_active_right

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

KAPUŚNIAK Z MŁODEJ KAPUSTY

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • mała kapusta młoda
  • ok. 50 dag kości wędzonych
  • marchew
  • sól, pieprz, majeranek
  • koperek
  • opcjonalnie ziemniaki

 

Przygotowanie

 

Kości wędzone zalewamy wodą, dodajemy przyprawy i marchew pokrojoną w krążki i gotujemy na wolnym ogniu. W tym czasie szatkujemy drobno kapustę, następnie dodajemy do wywaru i gotujemy do miękkości. Opcjonalnie po ugotowaniu kapusty możemy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i dalej gotować.

Zupę można zabielić zasmażką lub można też dodać łyżkę przecieru pomidorowego. Do smaku można dodać świeży koper.