Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Przystawkisepator Pasztet jajecznybread_active_right

Pasztet jajeczny

Pasztet jajeczny

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


Składniki:

 

  • 10 jajek ugotowanych na twardo
  • jajko surowe
  • 100 ml kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki bułki tartej
  • 3 łyżki groszku z puszki
  • po 1/2 pęczka koperku, natki pietruszki i szczypiorku
  • łyżka masła
  • 4 łyżki startego żółtego sera (np. edamskiego)
  • sól, pieprz
  • tłuszcz i bułka tarta do wysypania formy

 

Przygotowanie:

 

Jajka obrać i posiekać (niezbyt drobno). Zieleninę opłukać, otrząsnąć i drobno posiekać. Masę jajeczną wymieszać z bułką tartą, śmietaną, surowym żółtkiem, koperkiem, natką, szczypiorkiem oraz groszkiem. Przyprawić solą i pieprzem. Białko ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę i porcjami delikatnie połączyć z masą.

 

Formę keksówkę (długości 22 cm) natłuścić i wysypać tartą bułką. Włożyć masę jajeczną, wyrównać powierzchnię, oprószyć tartą bułką oraz startym żółtym serem i skropić stopionym masłem. Zapiekać około 30 minut w temperaturze 180°C. Zrumieniony pasztet ostrożnie wyjąć z formy i podawać gorący, pokrojony w grube plastry albo na zimno z chrzanem lub sosem pomidorowym.