Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Przystawkisepator CHLEBUŚ Z MĄKI KRUPCZATKIbread_active_right

CHLEBUŚ Z MĄKI KRUPCZATKI

CHLEBUŚ Z MĄKI KRUPCZATKI

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki:

 

  • 1 kg mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru
  • 5 dkg świeżych drożdży
  • 1 litr letniej wody
  • po 6 łyżek: sezamu, otrąb pszennych, płatków owsianych, słoneczniku i siemienia lnianego, można dodać łyżeczkę czarnuszki

 

Przygotowanie:

 

Drożdże rozpuścić w odrobinie wody. Wszystkie suche składniki dobrze wymieszać, dodać rozpuszczone drożdże oraz resztę wody i wszystko dobrze wyrobić w misce. Przełożyć do dużej blachy keksowej (lub dwóch mniejszych) wyłożonych papierem do pieczenia i od razu włożyć do piekarnika nagrzanego do 200°C na ok. 1 godz. Chlebuś powinien być pięknie zarumieniony z wierzchu i pięknie pachnieć.