Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Deserysepator MAZUREKbread_active_right

MAZUREK

MAZUREK

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Ciasto

 

  • 30 dag mąki
  • 15 dag masła
  • ¾ szklanki cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy

 

Kajmak

 

  • 20 dag cukru
  • szklanka mleka
  • 5 łyżek mleka w proszku
  • 10 dag masła

 

Ciasto

 

Z podanych składników zagnieść ciasto i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Przełożyć na blaszkę wysmarowaną i posypaną mąką, ozdobnie zawijając jego brzegi. Wstawić do gorącego piekarnika i upiec na złoty kolor.

 

Kajmak

 

Zagotować cukier z mlekiem na wolnym ogniu, stale mieszając. Gdy masa zgęstnieje, zestawić ją z ognia i wsypać przesiane przez sitko mleko w proszku. wszystko razem dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Dodać masło i ubijać mikserem, aż masa dwukrotnie powiększy swoją objętość.

 

Letni kajmak rozsmarować na ostudzonym cieście, wyrównując powierzchnie szerokim nożem, maczanym w ciepłej wodzie. Mazurek udekorować migdałami, orzechami i rodzynkami.

 

Masę kajmakową możemy przygotować inaczej (szybciej)

 

1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego wstawić do garnka z wodą i gotować około 3 godzin na wolnym ogniu. Otworzyć puszkę, wyłożyć kajmak i rozsmarować na upieczonym cieście. Dowolnie udekorować.