Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Deserysepator GWIAZDA MAKOWAbread_active_right

GWIAZDA MAKOWA


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Ciasto drożdżowe

 

  • 500 g mąki
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g cukru
  • mleko - tyle, ile wchłonie mąka (konsystencja ma być podobna do ciasta na pierogi)
  • szczypta soli
  • 150 g roztopionego masła (dodajemy na koniec wyrabiania)
  • 5 żółtek
  • można dodać trochę alkoholu i zapach

 

Z podanych składników wyrabiamy ciasto drożdżowe i odstawiamy do wyrośnięcia.

 

Masa makowa

 

  • 500 g maku (namoczony i dwukrotnie zmielony w maszynce)
  • 200 g cukru
  • kilka łyżek miodu
  • 150 g roztopionego masła
  • rodzynki
  • pokrojone morele
  • posiekane orzechy włoskie
  • troszkę skórki pomarańczowej
  • zapach migdałowy
  • trochę likieru migdałowego
  • piana z 4 białek

 

 

Wykonanie Gwiazdy

 

100 g ciasta wałkujemy na kształt koła, układamy na okrągłej formie do pieczenia i smarujemy makiem, układamy następną porcję rozwałkowanego na okrągło ciasta i smarujemy makiem, układamy dalej trzecią taką samą warstwę ciasta i znowu smarujemy makiem, układamy czwarty okrągły placek z ciasta. Tak ułożone ciasto kroimy najpierw na cztery części, środek zostawiamy w całości, każdą czwartą część kroimy znowu na dwie części, a następnie każdą ósmą część znowu na dwie części. Ma powstać 16 części - podobnie kroimy ciasto z koła na rogale, tutaj jednak środek nie może być pocięty.

 

Zwijanie gwiazdy

 

Bierzemy palcami obu rąk dwa kawałki ciasta i zwijamy do środka dwa razy, brzegi zlepiamy. Tak postępujemy z każdą parą pociętych pasków. Powstanie nam osiem ramion gwiazdy. Pieczemy tak jak każde ciasto drożdżowe. Po upieczeniu lukrujemy.