DŻEM DYNIOWY I OWOCOWY
![DŻEM DYNIOWY I OWOCOWY DŻEM DYNIOWY I OWOCOWY](https://www.produkty-tradycyjne.pl/dir_upload/blog/c1577f98ba1cec9f89f2f7d6ace1.jpg)
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej
2 kg dyni kroimy w kostkę, dolewamy 0,5 litra wody ze szczyptą wanilii. Wszystko gotujemy do miękkości i odstawiamy na 12 godzin, czasami mieszając. Następnego dnia podgrzewamy dynię, dodajemy 0,5 kg cukru, dodajemy goździk i gotujemy na wolnym ogniu aż wyparuje woda.
Można dodać do smaku galaretkę (pomarańczową lub cytrynową).