Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator KACZKA NADZIEWANA KASZĄ GRYCZANĄbread_active_right

KACZKA NADZIEWANA KASZĄ GRYCZANĄ

KACZKA NADZIEWANA KASZĄ GRYCZANĄ

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

 

  • kaczka
  • cebula
  • kasza gryczana
  • pieprz
  • sól
  • czosnek
  • majeranek
  • jabłka kwaśne ze skórką

 

Farsz

 

  • kasza gryczana
  • golonka
  • cebula
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • liść laurowy
  • angielskie ziele

 

Przygotowanie

 

Oprawioną kaczkę opanierować: majerankiem, zmiażdżonym czosnkiem, solą, pieprzem, pozostawić na noc.

 

Farsz

 

Kaszę i golonkę ugotować w przyprawach: majeranku, liściu laurowym oraz zielu angielskim. Mięso zmielić w maszynce, dodać kaszę i wszystko wymieszać. Zrobionym farszem napełnić kaczkę, zszyć i piec w piekarniku w 170°C (tak długo, ile kaczka waży, np. jeśli 2 kg, to piec 2 godziny).

 

Mięsa nie powinno się nakłuwać, aby nie straciło soków i nie stało się suche. Aby sprawdzić, czy kaczka jest gotowa, należy złapać za skrzydełko. Jeśli jest luźne i lekko się porusza, kaczka jest upieczona. Do pieczenia warto ułożyć kaczkę w brytfannie na jabłkach pokrojonych w ćwiartki
i na początku obficie podlać wodą. Zapobiegnie to przypaleniu mięsa na początku pieczenia. Dawniej kaczkę piekło się w piecu do pieczenia chleba.