Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator Golasy z kaszy gryczanejbread_active_right

Golasy z kaszy gryczanej

Golasy z kaszy gryczanej

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Przepis na golasy z kaszy gryczanej autorstwa Koła Aktywnych Kobiet z Łobaczewa Małego (woj. lubelskie).

 

GOLASY Z KASZY GRYCZANEJ

 

Składniki:

 

· 1 szklanka kaszy gryczanej

· 1 kostka sera białego

· 3 ziemniaki

· 3 cebule

· 3 dkg margaryny

· 2 jaja

· przyprawy (pieprz, sól, pieprz ziołowy, natka pietruszki, koperek)

 

Przygotowanie:

 

 

Kaszę gotujemy, ser mielimy i rozcieramy z margaryną. Ziemniaki ścieramy na tarce, podsmażamy z cebulą, dodajemy do sera i przyprawiamy. Wbijamy jaja, dodajemy kaszę. Formujemy w kotleciki i pieczemy w piekarniku. Najlepiej smakują z dipem czosnkowym lub śmietaną.