Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator GOŁĄBKI WILEŃSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAM LEŚNYMIbread_active_right

GOŁĄBKI WILEŃSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAM LEŚNYMI

GOŁĄBKI WILEŃSKIE Z KASZĄ GRYCZANĄ I GRZYBAM LEŚNYMI

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki:

  • 1 spora główka białej kapusty
  • 3 szklanki ugotowanej al dente kaszy gryczanej
  • 150 g oczyszczonych świeżych grzybów leśnych
  • 2 średnie cebule
  • do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano
  • 1/3 szklanki posiekanej zieleniny np. natki pietruszki
  • olej do podsmażenia
  • 750 ml bulionu grzybowego lub warzywnego

 

Do podania: sos grzybowy

 

Przygotowanie:

 

W dużym garnku zagotować wodę, posolić. Za pomocą noża zdejmować liście z kapusty (te wierzchnie zostawić do wyłożenia garnka) i sparzać je we wrzątku, a następnie wyciąć zgrubiałe nerwy. Głąb wyrzucić. Cebulę posiekać, grzyby drobno pokroić i podsmażyć na patelni, zaczynając od zeszklenia cebuli. Gdy płyn z grzybów odparuje, odstawić patelnię z gazu. Dodać kaszę i dokładnie wymieszać, doprawiając natką, solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Tak przygotowany farsz nakładać na liście kapusty, zawijać brzegi, następnie boki i całość zwijać dość ciasno. W dużym garnku  ułożyć na dnie połowę odłożonych liści kapusty, ułożyć ciasno jedną warstwę gołąbków, przykryć je liśćmi i zalać bulionem. Całość dusić, aż kapusta będzie miękka, przez ok. 1 godzinę, w trakcie podlewając pozostałym bulionem.