Chleb prądnicki - Małopolska
![](/dir_upload/photo/med/3bc7fe235072256782c1c21d0aa7.jpg)
Region: Małopolskie
![](https://www.produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/gts_0.jpg)
![](https://www.produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chog_0.jpg)
![](https://www.produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/chnp_1.jpg)
![](https://www.produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/jtradycja_0.jpg)
![](https://www.produkty-tradycyjne.pl/layouts/produkty/img/perla_0.jpg)
Wypiekany od XV wieku w Prądniku a potem w Krakowie chleb, który stał się przysmakiem królów i biskupów. Jest to chleb monumentalny – jego waga może dochodzić do 14 kilogramów, a długość (jeśli ma kształt owalny) może sięgać 1 metra. Pokryty jest ciemnobrązową skórką, posypaną otrębami żytnimi. Zachowuje świeżość nawet przez kilka tygodni. Chleb prądnicki wypiekany jest na żytnim zakwasie, według tradycyjnej metody, odtworzonej z ustnych przekazów i receptur zapisanych w dawnych dokumentach.
Wniosek o przyznanie ChOG został złożony przez Piekarnie B. A. Madej Sp. J. w 2008 r., a od 2005 r. chleb prądnicki wpisany jest na Listę Produktów Tradycyjnych MRiRW.
![](/dir_upload/photo/min/3bc7fe235072256782c1c21d0aa7.jpg)
Nazwa i adres producenta
Piekarnia B. A. Madej Sp. J.
ul. św. Wawrzyńca 16
31-060 Kraków
Więcej informacji o piekarni tutaj