Drukuj artykuł

Kołocz śląski/kołacz śląski

Region: Śląskie

Oznaczenia:

 

Tradycyjne ciasto drożdżowe z makowym, serowym lub jabłecznym nadzieniem i koniecznie z charakterystyczną posypką, czyli kruszonka z dużą ilością masła. Nazwa zarejestrowana została przez Komisję Europejską 22 lipca 2011 roku jako Chronione Oznaczenie Geograficzne. Kołocz wpisany jest również na Listę Produktów Tradycyjnych. W 2009 roku otrzymał „Perłę" w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów".

 

Tradycja kołocza śląskiego sięga X wieku jako obrzędowego ciasta weselnego - ten kosztowny wypiek, miał zagwarantować rodzinie dostatek. Od połowy XIX wieku na Śląsku i Opolszczyźnie ma kształt prostokątny i związany jest z najważniejszymi świętami i wydarzeniami rodzinnymi. Z biegiem czasu ukształtował się popularny tu zwyczaj „chodzenia z kołaczem", kiedy to gotowy kołocz zanoszony jest 3-4 dni przed weselem zaproszonym na wesele gościom.

 

 

Nazwa i adres grupy producentów

Stowarzyszenie „Konsorcjum Producentów Kołocza Śląskiego” 
45-086 Opole, ul. Powstańców Śląskich 25/6, tel. 500 367 730 
e-mail: kontakt@kolocz.info, www.kolocz.info