Drukuj artykuł
Wybierz województwo

Mięso i jego przetwory

Kiełbasa piaszczańska
Kiełbasa piaszczańska

Region: małopolskie

Oznaczenia:

Kiełbasa z mięsa wieprzowego, peklowana, wytwarzana według tradycyjnej receptury, dziedziczonej od pokoleń z ojca na syna.

more
Kiełbasa biała parzona wielkopolska
Kiełbasa biała parzona wielkopolska
Oznaczenia:

Niepeklowana kiełbasa wieprzowa z wyraźnie wyczuwalną nutą majeranku i lekkim aromatem soli i czosnku.

more
Krupnioki śląskie
Krupnioki śląskie
Oznaczenia:

Tradycyjna wędlina podrobowa z dodatkiem kaszy jęczmiennej lub gryczanej, w naturalnej osłonce.

more
Jagnięcina podhalańska
Jagnięcina podhalańska
Oznaczenia:

Mięso jagnięciny podhalańskiej jest delikatne i soczyste o specyficznym smaku i zapachu zbliżonym do zapachu sarniny. Jagnięta żywione są wyłącznie mlekiem matki, owce wypasane na halach lub żywione sianem, sianokiszonką i paszami treściwymi.

more
Baleron tradycyjny, Schab tradycyjny, Boczek tradycyjny, Szynka tradycyjna
Baleron tradycyjny, Schab tradycyjny, Boczek tradycyjny, Szynka tradycyjna

Region: łódzkie

Oznaczenia:

Wędzonki produkowane są z mięsa wieprzowego ras krajowych, kupowanego od rolników z okolicznych wsi, którzy przestrzegają zasad Dobrej Praktyki Hodowlanej i dobrostanu zwierząt, stosują pasze wolne od GMO.

more
Kiełbasa Świętokrzyska Krajana
Oznaczenia:

 

Producenci: WiR Szproch i Pietrusewicz

more
Kiełbasianka z Górna
Kiełbasianka z Górna

Region: podkarpackie

Oznaczenia:

 

Farsz kiełbasiany, doprawiony solą, pieprzem i czosnkiem w zamykanych hermetycznie słoikach, wypiekanych w komorach piekarniczych.

 

more
Boczek pieczony z Górna
Boczek pieczony z Górna

Region: podkarpackie

Oznaczenia:

 

Płaty pieczonego boczku peklowane metodą zalewową, umieszczone są w hermetycznych słoikach i wypiekane.

 

 

more
Przysmak wołyński z Niemczy
Przysmak wołyński z Niemczy

Region: dolnośląskie

Oznaczenia:

Przysmak wymyślony został przez rodzinę Matusiewiczów, którzy z powiatu Równe na Wołyniu przyjechali do Niemczy  tam i od pokoleń specjalizują się w przetwórstwie i konserwacji mięsa.

more