Drukuj artykuł

CHLEB

CHLEB

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

 

Składniki

 

  • 1,5 kg mąki żytniej
  • 0,5 kg mąki żytniej razowej
  • 0,5 kg mąki pszennej chlebowej
  • 5 łyżeczek soli
  • zakwas
  • siemię lniane


Przygotowanie


Mąki wymieszać, dodać sól i siemię lniane. Zakwas rozpuścić w wodzie, można dodać mleka zsiadłego. Wlać zakwas do mąki, wymieszać, pozostawić na 12 godzin do wyrośnięcia. Ciasto wymieszać jeszcze raz, wkładać do podłużnych foremek, a gdy wyrośnie piec w piekarniku 1 godzinę w 180°C.