Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Deserysepator „KUJAWIOK" - WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWAbread_active_right

„KUJAWIOK" - WIELKANOCNA BABA DROŻDŻOWA

„KUJAWIOK

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Jest to ciasto drożdżowe pieczone w dużej kamionkowej formie, baba ta ozdabia tylko i wyłącznie stół wielkanocny.

 

Składniki

 

  • 15 żółtek
  • 1,5 szklanki mleka
  • 8 dag drożdży
  • zapach waniliowy
  • mąki pszennej (w ilości pozwalającej uzyskać ,,odpowiednią'' konsystencję ciała)

 

Skłandiki wymieszać. Pozostawić zarobione ciasto do wyrośnięcia, następnie przełożyć do uprzednio wysmarowanej masłem formy, piec 45 minut w nagrzanym do 160°C piekarniku.