Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator PIEROGI Z SOCZEWICY ZIELONEJbread_active_right

PIEROGI Z SOCZEWICY ZIELONEJ

PIEROGI Z SOCZEWICY ZIELONEJ

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Farsz

 

  • 1 woreczek soczewicy zielonej
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 15 dag boczku

 

Ciasto

 

  • mąka
  • olej
  • ciepła woda

 

Przygotowanie

 

Soczewicę moczyć przez 3 godz., następnie ugotować do miękkości i odcedzić. Ziemniaki obrać, ugotować. Na patelnię wrzucić pokrojony w drobną kostkę boczek, lekko podsmażyć, dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Soczewicę, ziemniaki i cebulę z boczkiem przekręcić przez maszynkę. Doprawić solą, pieprzem. Najlepiej przygotować farsz dzień wcześniej lub gotowy wstawić do lodówki na 2 godziny.

Z mąki, oleju i wody zrobić ciasto pierogowe. Gotowe ciasto dzielić na kawałki, rozwałkować, wycinać krążki szklanką i faszerować przygotowaną soczewicą. Tak przygotowane pierogi wrzucać do osolonego wrzątku i gotować 2 minuty. Podawać polane roztopionym masłem lub podsmażoną cebulką.