Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator PIEROGI Z MIĘTĄbread_active_right

PIEROGI Z MIĘTĄ

PIEROGI Z MIĘTĄ

 

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


Ciasto

 

  • 1 kg mąki
  • 1 jajko
  • 1 ½ szklanki ciepłej wody
  • ½ szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju
  • ½ łyżeczki soli

Wyrobić ciasto.

 

Farsz

 

  • 1 ½ kg ziemniaków
  • mała garść świeżo suszonej mięty
  • 1 mała cebula - zeszklić na oleju

 

Ziemniaki ugotować i zemleć, dodać skruszoną miętę i cebulę. Dodać troszeczkę soli, pieprzu czarnego i ziołowego. Wszystko wymieszać.

 

Rozwałkować ciasto, literatką wykroić krążki i nakładać na nie farsz. Dokładnie skleić brzegi. Wrzucać do gotującej się wody - gdy wypłyną na wierzch chwilę odczekać i wyjąć cedzakiem. Okrasić cebulką.