Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator MACZANKA RODATYCKAbread_active_right

MACZANKA RODATYCKA

MACZANKA RODATYCKA

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki:

  • 0,5 l mleka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • szczypta soli
  • 1 łyżka smalcu
  • 10-20 dkg kiełbasy

 

Przygotowanie:

 

Mleko gotujemy odlewając ¾ szklanki. Jajka roztrzepujemy z ¾ szklanki mleka dodając 4 łyżki mąki oraz szczyptę soli - wszystko wlewamy do gotującego się mleka, ciągle mieszając aż do kipienia.

 

Smalec roztapiamy na patelni, dodając kiełbasę pokrojoną w kostkę i smażymy kilka minut. Maczankę rozlewamy na talerze i polewamy tłuszczem z kiełbasą. Jemy łyżeczką lub maczamy chlebem.