Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator KARP WĘDZONYbread_active_right

KARP WĘDZONY

KARP WĘDZONY

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Karpia należy sprawić tzn. oczyścić z łusek, wyjąć skrzela i oczy, dokładnie opłukać. Następnie dobrze obsypać solą i odstawić w chłodnym miejscu na około 6-8 godzin. Po upływie tego czasu ponownie opłukać zimną wodą, lekko posolić i obsypać pieprzem. Tak przygotowaną rybę wkładamy do wędzarni, która wcześniej powinna zostać rozgrzana. Do wędzenia używamy drewna olchowego, lekko wilgotnego. Wędzimy ok 3-4 godzin.