Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator GOŁĄBKI PODOLSKIEbread_active_right

GOŁĄBKI PODOLSKIE

GOŁĄBKI PODOLSKIE

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 główka (ok. 1,5 kg) kapusty
  • 20 dag kaszy gryczanej
  • 5-6 jajek
  • sól
  • pieprz
  • wegeta
  • cebula
  • boczek wędzony

 

Przygotowanie

 

Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, kaszę ugotować do tego dodać wszystkie przyprawy, jajka, drobno pokrojoną cebulę. Kapustę sparzyć, wystudzić, wyciąć głąb i oddzielić liście. Zawijać w kapustę farsz. Podlać 0,5 l wody wymieszanej z wegetą. Dusić pod przykryciem ok. 40 minut. Po wyjęciu można polać pokrojonym w kostkę i stopionym wędzonym boczkiem.