Drukuj artykuł
housesepator Blogsepator Danie głównesepator FERKASE - POTRAWKA Z KURCZAKAbread_active_right

FERKASE - POTRAWKA Z KURCZAKA

FERKASE - POTRAWKA Z KURCZAKA

„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie"
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020
Instytucją odpowiedzialną za treść komunikatu jest Fundacja Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej


 

Rosół

 

  • kura domowa
  • włoszczyzna
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • 3,5 szklanki ryżu (porcja dla 4 osób)
  • 3 szklanki mleka
  • łyżka masła

 

Sos

 

  • 3 łyżki mąki
  • 15 dkg masła
  • 3 szklanki rosołu
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 0,5 szklanki śmietany
  • 5 żółtek
  • 10 dkg rodzynek

 

Przygotowanie

 

Kurę zalać zimną wodą, gotować na bardzo małym ogniu, dodając włoszczyznę, przyprawy. Ryż zalać wodą, podgotować, zalać wrzącym mlekiem, posolić, dodać łyżkę masła i wstawić do piekarnika. Stopić masło, dodać mąkę, zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym rosołem, mieszać, aby nie było grudek, dodać resztę składników do sosu.

Sos powinien mieć słodko-kwaśny smak, na końcu dodać sparzone rodzynki. Na dużym półmisku układać wieniec z ryżu, w środek i dookoła ryżu układać kurę, polać sosem, resztę podając w sosjerce. Dekoracją mogą być warzywa wyjęte z rosołu, który podajemy w bulionówce do popicia.